Svahová soutěž na Slovensku – září 2018

Ve čtvrtek dopoledne 6. 9. jsme vyrazili na 630 km dlouhý přesun směrem na Slovensko, tak abychom stihli večerní registraci závodníků na další soutěž světového a evropského poháru. Tentokrát se svahaři sešli v krásném prostředí lyžařského střediska Donovaly. Předpověď slibovala severní vítr o síle těsně nad minimální hranicí, a tak se nejednou vzpomínalo na loňský ročník, kdy se velmi silný vítr, v nárazech i 25 m/s, opíral do skály na jižním svahu.

Pátek začal tradičním přesunem lanovkou na vrchol sjezdovky. Dále jsme už pokračovali pěšky přes vrchol Zvolen (1402 m. n. m.) na severní svah. Počasí bylo krásné, jen vítr se nedostavil, a proto během celého dne probíhalo pouze volné létání v termice.

Sobotní předpověď slibovala lepší soutěžní podmínky. Během dne vítr sílil a odpoledne se odlétala kompletní dvě kola. První muselo být ještě rozděleno na skupiny z důvodu přerušení soutěže pro slabé podmínky, ale druhé se už podařilo odlétat celé ve stabilním větru.

V neděli ráno byli mnozí soutěžící překvapeni pohledem na tabuli s informacemi o aktuálním počasí. Na horním stanovišti lanovky se totiž vítr pohyboval od 9 do 12 m/s. Bohužel to byly maximální hodnoty a během dne podmínky už jen slábly. I tak se podařilo odlétat potřebná dvě kola a soutěž mohla být uznána jako platná. V následujícím pátém a šestém kole měli už někteří piloti starosti vrátit se s naloženým modelem zpět z údolí. Poslední rozlétané kolo muselo být dokonce zrušeno, protože vítr zeslábl úplně a čas odjezdu lanovky se rychle blížil. Po pěti odlétaných kolech skončil na prvním místě Lukas Gaubatz z Rakouska, na druhém náš Radovan Plch a na třetím Franz Prasch opět z Rakouska.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď