Mistrovství republiky svahových modelů F3F 2018

Závěr svahařské sezóny, kterým mistrovství republiky je, se odehrál na svazích Rané ve dnech
29. – 30.září 2018. Pořádání soutěže se ujali kolegové z LMK Litomyšl. Oběma dnům vládlo krásné slunečné počasí s občasnými obláčky. Jak už to tak bývá, soutěže svahových modelů bývají poznamenány tím, že nefouká. Tuto daň si soutěžící vybrali i tentokrát a to v sobotu. Pořadatelé ujišťovali, že se určitě rozfouká, ale opak byl pravdou a tak pouze někteří odvážlivci vyzkoušeli, zda se v blízkém okolí kopce potulují vzestupné termické proudy. Byly tam, sice sem tam nějaký, ale nalézt se daly, jak nám předvedl Vašek Vojtíšek se svým modelem. Určitě už v koutku duše pomýšlel, koho ze svého rodinného týmu vyšle pro model, který se plazil odhadem v … metrech, „no hodně nízko“ a najednou měl nad svahem pár stovek metrů a mohl nám předvést hodně rychlý průlet okolo přihlížejících.
Ale zpět k soutěži, ta sobota to opravdu nedala, když fouklo, nebyl požadovaný směr větru, když se korouhvička otočila, neměl větřík potřebnou sílu. V pět hodin odpoledne byl soutěžní den ukončen.
Vše měla vynahradit neděle a tak se také stalo. Už od rána foukalo směrem na lom, a tak jsme se všichni mohli, popoháněni pořadateli vydat na kopec začít svádět urputné souboje jednak s vrtkavým počasím a hlavně s ostatními soupeři. Na začátek soutěžních kol foukalo kolem 3 m/s, později vítr i sílil a některým šťastlivcům se dostavila i kýžená bublina. To se pak ti ostatní nestačili divit, jaké výkony se dají z modelů dostat. Díky osvědčenému tandemu na startovišti, který tvořili Eva Kalenská a Zdeněk Tmej vše odsýpalo jak na drátku. Nezanedbatelnou roli sehráli rozhodčí na bázích, což byla ta hezčí část rodinného klanu Vojtíšků se svými protějšky. V neděli se odlétala čtyři soutěžní kola a to stačilo k tomu, aby výsledek soutěže byl regulérní a mohlo se přistoupit k vyhlášení vítězů.
Mistrem republiky pro rok 2018 se stal Filip Kalenský – trenér nám ukázal, jak se to má létat, druhým na bedně byl Radek Plch a na třetí místo se probojoval Dan Vltavský. Gratulujeme vítězům.
Pořádání MČR F3F 2019 se ujal pověřením a slovy Jirky Bačinského LMK Most. Budeme se těšit 😊
V.Neubert
MK Louny

Dění okolo soutěže dokonale dokumentují fotografie kolegů:
Rogera Svatoně
https://rodzr.rajce.idnes.cz/MCR_F3F_2018_na_Rane/
Tomáše Winklera
https://photos.google.com/share/AF1QipP9Bg0aJdmYx2q0mpbqAAi1iO6vdg-K_PBhVBEUnQ1nDghaeOJd95Ye_YP2gDWV6g?key=a0hETGZxZzdDUEJZS08yeEZyZ1BSb3dkdy02NE1R
Jana Fíly
https://filajan.rajce.idnes.cz/Mistrovstvi_CR_F3F_2018_na_Rane/
Na některých z fotografií jsou zachyceny i velké větroně, bylo se na co dívat, na letišti AEK Raná probíhalo o víkendu setkání historických větroňů

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď