F3F 12.5. – 13.5.2018

Ve dnech 12.5 a 13.5.2018 byly naplánované v kalendáři SMČR svahové soutěže větroňů F3F pořádané modelářskými kluby Louny a Most.
Tyto soutěže jsou závislé na tom, zda „ten nahoře“ nechá fouknout či nikoliv. Bylo tomu i tentokrát. V sobotu 12.5 se lounským nezadařilo zrovna tak jako před měsícem mosťákům.
Ale tak už to opravdu bývá.
Veškeré sportovní úsilí se tedy upíralo na neděli, kdy bylo slíbených 5m/s jihovýchodního větru a už od rána bylo znát, že se tentokrát předpověď počasí naplní. Když jsme stoupali na Ranou,
tak se zdálo, že vítr bude vát po kopci, ale naštěstí to tak nebylo, směr větru byl správný a podle regulí. Mosťáci se ujali pořadatelství s plnou vervou, za pomoci zkušených matadorů se postavily báze a sportovní zápolení mohlo vypuknout.
V průběhu prvních několika soutěžních kol zklamalo měřící zařízení, tak bylo třeba přistoupit k náhradnímu řešení, tím byly stopky a ochotné ruce sportovních komisařů, v neposlední řadě i změna stran bází.
Z báze A se stala báze B a naopak. Vedení soutěže po námitkách usoudilo, že tento zaběhnutý systém bude v daných podmínkách nejlepší.
Vítr opravdu pomalu sílil, limit 3m/s byl bohatě splněný, v nárazech fučelo 10m/s a později i 15m/s a na startu nebylo na co čekat. Samozřejmě někdo měl štěstí na teplou bublinu, někdo ne, ale to už zůstávalo na zkušenostech pilotů, jak se s podmínkami vyrovnají.
Pravdou je, že přistání modelu v utržené bublině bylo leckdy problematické i přes to, že v místě zvaném „Nad lomem“ je místa vcelku dost. Několik pilotů tyto podmínky nezvládlo a modely skončily s různým stupněm poškození.
Protože vítr sílil, tak se na místě rozhodlo, že se odlétá i odložená sobotní lounská soutěž. Soutěžní zápolení tak pokračovalo až do odpoledních hodin, všichni účastníci zvládli v někdy těžkých podmínkách osm startů, letů a přistání.

Výsledkové listiny obou soutěží jsou níže připojené, na prvních místech se umístili

v soutěži č.542 LMK Most

1. Vladimír Neubert LMK Louny
2. Jiří Bačinský LMK Most
3. Jaroslav Pávek ml. LMK Louny

v soutěži č.540 LMK Louny

1. Václav Vojtíšek LMK Litomyšl
2. Jiří Bačinský LMK Most
3. Jaroslav Pávek ml. LMK Louny

Seniorům zdatně sekundoval junior Onřej Zof s velmi dobrými výkony. Nejlepšího času se podařilo dosáhnout na deseti průletech Jaroslavu Pávkovi st., který úlohu odlétal za 40,65s.

Sláva vítězům, čest poraženým 🙂

Výsledková listina:
LMK Most 2018_542
LMK Louny 2018_540

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď